Mérgező növények a legelőn Állandó veszély a lovak
takarmányozásában Szerkesztette: POINTERNET
|
1. Mérgező növények a legelőn
1.1.2. Közönséges Aggófű, Senecio vulgaris, Groundsel
1.1.3. Erdei Aggófű, Senecio sylvaticus, Groundsel
1.2. Saspáfrány, Pteridium aquilinum, Bracken
1.3.1. Őszi kikerics, Colchicum autumnale., Autumn crocus Hosszabb idő alatt épül be a szervezetbe.
1.3.2. Homoki Kikerics, Colchicum arenarium, crocus Hosszabb idő alatt épül be a szervezetbe.
1.4. Gyűszűvirág, Digitalis, Digitalis Az aggófűhöz hasonlóan a gyűszűvirág is jobban izlik a lónak szárítva a szénában, mint frissen. Kb. 30 gramm már végzetes lehet. A gyűszűvirág mérgezés tünetei között szerepel a rángógörcs és a légzés nehézség, s a halál rövid időn belül bekövetkezik.
1.5. Bürök, Conium maculatum, Hemlock A bürök hasonló módon pusztító növény, bár abból nem néhány dekát, hanem nagyobb menyiséget, 1-2 kg-t kell elfogyasztani ahhoz, hogy halált okozzon.
1.6. Nadragulya, Atropa, Atropa A nadragulyák minden tagja mérgező.
1.7. Sisakvirág, Aconitum, Aconite
1.8. Zsurló, Equisetum, Candock
1.9. Fekete földitök, Bryonia alba., Bryony
1.10. Len, Linaceae, Linaceae
1.11. Torma, Armoracia lapathifolia., Horse-radish
1.12.1 Hunyor, Polygonatum multiflorum (L.) , Hellebore
1.12.2 Hunyor, Polygonatum odoratum (L.) , Hellebore
1.13.1. Fehér Csillagfürt (Farkasbab), Lupinus Albus, Lupin
1.13.2. Erdei Csillagfürt (Farkasbab), Lupinus luteus, Lupin
1.13.3. Erdei Csillagfürt (Farkasbab), Lupinus polyphyllus, Lupin
1.13.4. Csillagfürt (Farkasbab), Lupinus Angustifolius, Lupin
1.14.1. Bükköny, Vicia., Wild pea
1.14.2. Konkoly, Agrostemma., Agrostemma
1.15. Koloncos bajmóca, Filipendula hexapetala, Dropwort
1.16. Bogáncs, Carduus, Thistle
1.17. Puszpáng, Buxus, Ground-box
1.18. Fagyal, Ligustrum, Privet
1.19. Babér, Lauraceae, Lauraceae
1.20. Rododendron, Rhododendron, Rhododendron
1.21. Seprőzanót , Cytisus scoparius , Broom
1.22. Olasz szerbtövis , Xanthium italicum,Xanit
|
Gyomnövények a gyeptakarmányban Tárgyfelelős: Benyovszky Béla Mihály (tanszéki mérnök) GATE MTK NTTI Gyepgazdálkodási Tanszék
A tantárgy szükségessége és általános jellemzői
Természetes és telepített legelőinken ill. a különbözo tartósító eljárásokkal készített gyeptakarmányok hatására gyakran fellépnek mérgezési tünetek gazdasági állatainkon (ló, szarvasmarha, juh, sertés, baromfi), melyek különbözo károsodásokat okozhatnak az állatban, a termelésben ill. a hasznosítás körében. Ezek a mérgezések a gyeptakarmányokban eredhetnek gombáktól (micotoxicosis-ok), mérgező növényektől, ill. bizonyos növények vegyületeket akkumuláló képességétol. A minőséget rontó gyomnövények jelenléte is nagyban befolyásolja a gyeptakarmány értékét. A hallgatók a már megszerzett gyógy és mérgező növények morfológiai ismerete után megismerkedhetnek a legelőkön és a gyeptakarmányokban potenciálisan mérgező ágensek hatásának tüneteivel, a mérgezések megelőzésének ill. a gyógykezelés lehetséges módozataival. A legeltetés hatással van a gyep növényfaj állományára is azáltal, eltolja a társulás összetételét más irányba. Mindez függ a legeltetett állomány nagyságától, fajától és a legeltetés mértékétol. Természetvédelmi és esztétikai szempontú gyepek problematikái egyre inkább előtérbe kerülnek hazánkban is.
Elméleti tananyag -Mérgező és a gyeptakarmány minőségét befolyásoló növények csoportosításának szempontjai -Legelők, gyeptakarmányok gyomnövényei, s ezek hatása -Növényi mérgezések a legelőn - ló, szarvasmarha, juh, sertés, baromfi, egyéb -Legeltetés hatására bekövetkező cönológiai változások -Tartósított gyeptakarmányok (széna, silózott tak.) etetése által előforduló mérgezések -Gyeptakarmányok micotoxikológiája -Takarmányvizsgálat (mérgezések okainak felfedése) -Gyógynövényekről -A termesztésbol kivadult gyógynövények -Természetvédelmi szempontú esztétikai gyepek -Mérgező növények ökonómiai hatása az állatállomány produkcióra